LIPANY: V priemyselnom parku chcú dve firmy investovať do výroby energie

08.05.2013 Sabinov

Lipany 7. mája (TASR) – V priemyselnom parku v Lipanoch v okrese Sabinov, ktorý vybudovala samospráva vďaka európskym dotáciám, plánujú investovať dve spoločnosti do vybudovania prevádzok na výrobu elektriny.
Mesto už vydalo pre firmy REPOX, s. r. o., a BIOLIPANY, s. r. o., územné rozhodnutia. Obe tu plánujú preinvestovať dovedna asi 3 milióny eur a mohli by zamestnať asi 22 kmeňových pracovníkov.
"Tí by mali pracovať v nepretržitej prevádzke. Pozitívne je však to, že takáto technológia, ktorá je založená na spaľovaní drevnej štiepky, spotrebuje množstvo materiálu, a to by mohlo vytvoriť pracovné príležitosti pre ďalších 100 ľudí z regiónu," povedal primátor Lipian Eduard Vokál.
Vysvetlil, že takto by vznikol odbyt pre firmu, ktorá už v regióne pôsobí a produkuje 2500 ton biomasy, ktorú však musí vyvážať na Moravu, pretože doma nemá odbyt. Etablovanie investora s takouto technológiou by bolo podľa Vokála prínosom pre poľnohospodárov. Prevádzka totiž spaľuje rýchlorastúce dreviny a energetické trávy.
Prednosta mestského úradu Jozef Križalkovič a ďalší členovia stavebnej komisie pri mestskom zastupiteľstve navštívili podobnú prevádzku v Rakúsku, aby sa presvedčili, ako funguje takéto zariadenia a ako sa odrazí jeho prevádzka na životnom prostredí.
"Pri výstavbe podobných technológií, ktoré sa týkajú spaľovania, sa zvažuje prínos pre mesto v prípade zamestnanosti, treba však brať ohľad aj na životné prostredie. V prípade výroby energie sa na verejnosti stále objavujú otázky a chceli sme byť pripravení na ne odpovedať," povedal dnes pre TASR Križalkovič.
Dodal, že takáto prevádzka v Rakúsku bola prínosom pre región a odpadové teplo, ktoré vznikalo pri výrobe elektriny, prilákalo do lokality ďalšie firmy, ktoré vraj zamestnali vyše 300 ľudí. Pritom neregistrovali ekologické problémy.
Vokál konštatoval, že mestské zastupiteľstvo už vlani na jeseň schválilo zámer, momentálne prebieha územné rozhodnutie a predpokladá sa, že júni by mali rozhodovať o prenájme pozemkov v priemyselnom parku. Vysvetlil, že pozemky v parku môžu iba prenajímať na 15 rokov, o kúpe sa dá hovoriť až po tomto období.
 

Vyberte región